Mängud igale vanusele

Käisin eile oma väikest õde hoidmas, kuna ema ja kasuisa läksid oma ühe sõbranna vanaemaks saamist tähistama. 8 aastat vana, ilus nagu ingel, tõenäoliselt saatanast. Jubedalt energiline lapsuke. Õnneks oli talle üks väike tüdruk seltsiks jäetud, nii et mina sain haarata külmkapist head ja paremat, ning teleka ette lebosse visata. Mingi aeg tulid nemad tuppa ja hakkasid puslet kokku panema ja mina läksin arvutit näppima. Istun raaaahulikult msnis kui Väike Sõbranna tuleb ja tahab teada, kus mu õe mängukarud on. Ulatan talle kõige ülemiselt riiulilt. Väike Sõbranna lahkub. Tuleb mõne ajapärast uuesti tagasi, küsib, mis asi see ruloo on. Näitan talle ja ta hakkab rulood alla ja üles tõmbama. Samal ajal loeb numbreid. Kergitan natuke imestunult kulmu, ei viitsinud süveneda, sest Viinerdusega vestlus pooleli. Mõne aja pärast Väike Sõbranna uuesti tagasi ja kukub mu juukseid silitama. Seletab: me mängime tõde ja tegu, ma pean 20 korda sulle pai tegema. Ma pidin tooli pealt maha kukkuma, mismõttes tõde ja tegu?! Mis tõde saab 6 aastane rääkida? Selles vanuses ma ei teadnuki, mis mäng see selline on ja üleüldse seostuvad selle mänguga ainult igasugused tegevused, millest 6 ja 8 aastane teadmagi ei peaks. Ei, noh tore-tore.

Tüdrukud pöördusid jälle lapsepõlve radadele ja hakkasid peitust mängima. Mina tänu mitte koostööaldis olevale klaviatuurile olin sunnitud arvutist lahkuma (neetud kaasaegne tehnika, juhtmeta klaviatuur, mis üks hetk otsustab töötamise ära lõpetatada). Kell näitas juba kesköötundi kui heliseb telefon. Vend,

“Kuule, kas sa magad juba?”
“Ei…”
“Kuidas see joogimäng käis”

No, halloo! Tuli välja, et vend oli kuskil jooma peal ja nemad arvasid, et kõige parem aeg oleks mängida joogimängu, mida ma talle kunagi seletasin. Ta oli ära unustanud, kuidas täpselt käib. Seletasin siis talle uuesti ja nemad kirjutasid üles. Vend kirjutajat otsides,

“Hei, ma vajan kedagi, kelle oleks ilusam käekiri kui minul. Hei, Gaylord, tule sina ja kirjuta. Sul on korralik käekiri”
“Gaylord… ära kirjuta nii gaylordilikult!”

Panin talle südamele, et kuna see mäng sisaldab tõepoolest eriti ohtrat pitsi tõstmist, siis nad peaksid väga lahja koksi tegema. Geeniused arvasid, et nad teevad 2cl viinaga, laitsin mõtte maha.

Saabusid lõpuks ka lõbusas meeleolus vanemad ja lapsed, kes juba magasid aeti üles. Üks koju ja teine voodisse magama. Kõige valutum lapse hoidmine ever oli läbi ja mina “raskest tööst” väsinuna keerasin ka ennast sopakaga voodisse. Enne magama minekut leidsin, et olen suurepärane vanem õde. Väike õde ei pidanud üksi kodus passima ja vend sai jälle uue mängu selgeks. Hmm, peakski helistama ja küsima, kuidas pea on 🙂

Kui ma garaažist suitsu tegemast tagasi tulin, siis õde hõikas kõrvalt toast.

“Smoking is bad. I don´t smoke”

Täiesti puhtas inglise keeles. Ma ei suutnud otsustada, kas ma olin rohkem üllatunud oskusest või selle tähendusest.

Aga seletame siis juba kõigile seda joogimängu.

Pakk kaarte- 52 lehte.
Inimesi- mida rohkem seda uhkem. Alla 4 inimese ei ole eriti mõtet mängida.
Jook- väga lahja viinakoks on andnud parimaid tulemusi. Jook peaks olema keevitatud kuhugi kannu, et oleks kerge valada.
4 cl pitsid- nii palju kui mängijaid min arv 6.
Pakk ringi keskele segatult tagurpidi ja võetakse järjekorras kaarte.
Kaartide tähendused:
2 kuni 6– selle arvu pitse saab kaardi tõmbaja jagada kaasmängijatele. Ühele inimesele max 2 pitsi. Ka endale võib jagada.
7– kaardi tõmbaja asendab number 7-e mingi sõnaga nt põmmpea. Alustatakse kaardi tõmbajast päripäeva numbrite lugemist ja kõik seitset sisaldavad või seitsmega jaguvad numbrid tuleb asendada sõnaga põmmpea. Kellel sassi läheb, võtab pitsi trahviks
8– on vetsukaart, ilma selleta vetsu ei saa. Kui sul om häda, siis saab vetsukaarti lunastada kellegi käest, kellel see olemas on.
9– lastemäng “täidan, täidan laeva”. Ehk siis kaardi tõmbaja alustab “täidan, täidan laeva makaronidega”, temast järgmine ütleb, mis eelmine ütles ja lisab uue asja, millega laeva täita- “täidan, täidan laeva makaronide ja vesipiipudega” jne, kuni kellelgi sassi läheb. Siis trahviks pits.
10– võtab pitsi kaardi tõmbajast paremal olev inimene.
soldat – võtab pitsi kaardi tõmbajast vasakul olev inimene.
emand– kes selle kaardi tõmbab, peab jätma selle enda ette kõigile nähatavale kohale (mäng läheb edasi) ja tema küsimustele ei tohi vastata. Kaardi võib ära panna kui keegi on küsimusele vastanud ja too tegelane peab ka trahviks pitsi võtma. (nipp- küsimus, millega kaasmängijad peaaegu alati alt lähevad-“mis see kaart tähendaski?”)
kuningas– esimesed kolm kuningat ei tähenda midagi, nad pannakse paki kõrvale lihtsalt, aga see, kes tõmbab neljanda kuninga võtab 4cl puhtalt viina. Ei ampsa midagi peale.
äss– on reeglikaart. See, kes tõmbab ässa, teeb reegli ja kui reegli vastu eksitakse on trahviks pits. Mängu lõpuks on siis neli reeglit, mida peab täitma. Reeglit võib kombineerida mingi tegevusega nt igakord enne pitsi tõstmist tuleb püsti seista ja “heiparilla” röögatada või kui sa naerma hakkad siis paned käe pea peale.

Reeglid, vetsukaart ja emandad, kehtivad seni kuni pakk on läbi mängitud. Ja rõhutan- lahja kokteil.

Have fun!

A, kellel on ägedaid mänge, palun jagada 🙂

3 kommentaari “Mängud igale vanusele

 1. Mulle meeldib hullult see mäng: Stingi laul “Roxanne ” pannakse mängima. Igakord kui kostab Roxanne lastakse pits põhjani. Lõpupoole kisub kiireks nii, et hea oleks üks spetsiaalselt valamisele pühendunud isik kaasata. Kes lõppu jõuab…. respekt:) Ma ükskord jõudsin

 2. Analoog Roxanne’le – James Bondi mäng 🙂 Ehk siis mõnda 007 filmi vaadates juua iga kord kui kõlab James või Bond.

  I’m Bond, James Bond.

  Teine: karu tuleb, karu läheb. Kopeerin “Põhimõte siis mängul selline, et on üks laud kus on parajalt palju snäkke mida viinale peale hammustada. Võetakse üks poole liitrine õlle kann mis valatakse viina täis ja hakatakse korda mõõda viina lonkse võtma, peale igat lonksu valatakse viinale juurde tumedat õlut kuni lõpuks on viina asemel õlu(siis on karu tulnud). Ja siis jälle vastupidi, peale igat lonkus valatakse õllele viina juurde kuni lõpuks on õlle asemel viin kannus(siis on jälle karu läinud)”

 3. Teie pakutud mängudel tunduvad väga kurvad lõpud olevat. 😀

  Sellest Roxanne/James Bondi mängust ma ei ole isegi kuulnud, kunagi peaks proovima. James Bondi versiooni- vähe pikema perioodi järelt tuleb võtta. Vist.

  Aga selle karu mängu kohta ma olen kuulnud, et paljud on näinud kuidas karu tuleb, aga karu minemas on näinud väga vähesed. 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s