Paar diagnoosi

Münchausen syndrome is a psychiatric disorder in which those affected fake disease, illness, or psychological trauma in order to draw attention or sympathy to themselves. It is in a class of disorders known as factitious disorders which involve “illnesses” whose symptoms are either self-induced or falsified by the patient. It is also sometimes known as hospital addiction syndrome.

Hypochondriasis (or hypochondria, sometimes referred to as health phobia) refers to an excessive preoccupation or worry about having a serious illness. Often, hypochondria persists even after a physician has evaluated a person and reassured them that their concerns about symptoms do not have an underlying medical basis or, if there is a medical illness, the concerns are far in excess of what is appropriate for the level of disease. Many people suffering from this disorder focus on a particular symptom as the catalyst of their worrying, such as gastro-intestinal problems, palpitations, or muscle fatigue.

Me siin harrastame kergeid vestlusteemasid. Eile kaklesime selle üle, mida täpselt kujutab endast Münchauseni sündroom ja kas see on nagu hüpohondria. Ei ole. Like I said. 🙂

4 kommentaari “Paar diagnoosi

  1. DUDE! Siin oli praegu juhtum “näen seda, mida tahan näha”. Mina rõhutaksin sinu tekstis kaht sõna – falsified ja fake disease. Ehk siis need kaks sõna tõendavad, et ka mul oli õigus. Ei pea olema alati self-inflected, võib olla ka falsified ja faked. Ha! Like I said.

  2. PS. Ja keegi ei väitnudki ju, et Münchausen on NAGU hüpohondria. Me vaidlesime selle üle, kas on self-inflected (mida sina väitsid) või on faked/falsified (mida mina väitsin).

  3. Ja ma tahtsin veel seda öelda, et lapsena oli see raamat “Parun von Münchauseni uskumatud seiklused” (või misiganes ta pealkiri oligi) üks mu lemmikraamatuid.

  4. ok 😀 Seljuhul rääkisime üksteisest mööda või ma sain sinust valesti aru.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s